PMS of CMYK?

Bij het drukken van huisstijldrukwerk kunnen de kleuren op verschillende manieren worden opgebouwd. Namelijk in CMYK en PMS. Voor beeldschermen wordt RGB gebruikt. Wat zijn de verschillen?

PMS
PMS staat voor Pantone Matching System (Pantone® colourfinder). In dit systeem heeft elke kleur een eigen unieke code. Het mooie aan Pantone-kleuren is dat ze wereldwijd gebruikt worden. Je krijgt dus bij elke drukker exact dezelfde kleur, wanneer je dit op hetzelfde soort materiaal laat drukken. Pantone-kleuren zijn geschikt voor drukwerk met 1 tot 4 verschillende kleuren in het ontwerp, bijvoorbeeld huisstijldrukwerk.

Wanneer er meer dan 4 verschillende kleuren in het ontwerp toegepast worden, kies dan voor CMYK. PMS kleuren kunnen in CMYK zo goed mogelijk worden benaderd, maar de kleur is nooit exact gelijk. Wij hebben voor onze HP Indigo 7500 digitale pers zelf een kleurenwaaier ontwikkeld. Deze zet de PMS kleur om in CMYK en benaderd de PMS kleur zo goed mogelijk.

CMYK
Deze afkorting staat voor Cyaan, Magenta, Yellow, Key (zwart) en wordt gebruikt voor full color drukwerk. Met deze 4 basiskleuren kunnen vrijwel alle kleuren gedrukt worden. Sommige kleuren (fel oranje, goud, zilver) kun je simpelweg niet drukken met CMYK. Als je deze kleuren wilt gebruiken is PMS drukwerk de uitkomst.

RGB
RGB-kleuren gebruik je voor uitingen die bedoeld zijn voor monitoren. Bijvoorbeeld je televisie, computer, telefoon of fototoestel. Apparaten die, in tegenstelling tot papier en inkt, met een lichtbron werken. De letters staan voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Bij het drukken moeten de kleuren dan omgezet worden in CMYK, dit is technisch gezien geen probleem, maar het resultaat van het drukwerk zal altijd iets afwijken van de kleuren op het beeldscherm!