Van Deventer maakt het duurzaam

We mogen dan een respectabele leeftijd hebben als drukkerij: we blijven altijd vooruitkijken. Vooruit naar een duurzame toekomst. Als drukker die z’n verantwoordelijkheid neemt voor ‘morgen’ hebben we zelfs hoge ambities. Onze doelstelling: vanaf 2024 klimaatneutraal produceren.

Daar zijn we nog niet. Maar we zijn al wel heel ver op weg. Onder meer door het investeren in warmtepompen en warmtewisselaars die gas besparen: ons verbruik is ongeveer gelijk aan dat van een eengezinswoning. We installeerden al zonnepanelen (27.600 Wp) en kiezen voor zuiniger vervoer.

Ook drukwerktechnisch vinden we manieren om onze footprint te verlagen. Een paar voorbeelden? De restwarmte van de chillers van onze Heidelberg XL75 offsetpers en HP Indigo 7K Digital Press wordt gebruikt om de productiehal te verwarmen. Verlichting – led uiteraard – gaat pas branden als de sensors beweging detecteren. Chemievrije offsetplaten. Chemisch afval is er bijna niet meer bij: inkten hebben een biologische basis.

Bij vervangingsinvesteringen heeft de duurzame keuze altijd prioriteit. Zoals de keuze voor de nieuwe HP Indigo 7K Digital Press, die al CO2-neutraal is. Of de Agfa Anapurna inkjetprinter, die met veel minder inkt en een minimaal energieverbruik aan de slag kan. Blijft er vanaf 2024 nog een restje CO2 over, dan compenseren we het overschot.