Olifantsgras

Elke dag maken wij wel iets bijzonders voor onze klanten, maar sommige producties springen er altijd weer uit.

Dit keer een hybride productie van de Monitor Duurzaam 2015, Gemeente Haarlemmermeer. Hiervoor zijn verschillende druktechnieken door elkaar gebruikt. Zo zijn de uitklapbare pagina’s van het omslag en binnenwerk in offset en de overige katernen digitaal gedrukt.

Het gebruikte Olifantsgras als “papieren” drager maakt het geheel duurzaam. Door de lokale kweek hiervan en lage footprint. Miscanthus, dat is de naam van deze plant die groeit als kool, heeft de energetische waarde van steenkool en kan verbouwd worden onder de aanvliegroutes van Schiphol, waardoor het vliegverkeer minder hinder ondervindt van ganzen. De vogels, die in grote getale in de buurt van Schiphol neerstrijken om te foerageren, houden namelijk niet van dit gewas. In ruwe vorm kan dit rietachtige gewas dienen als stalstrooisel of kachelbrandstof, maar na bewerking zijn er ook bouwmaterialen, papier, bioplastics of biobrandstoffen van te maken.

Om het af te maken is er gekozen voor een bijzondere bindwijze. De brochure is genaaid gebrocheerd en voorzien van een open rug. Hierdoor valt het mooi open, is het gekleurde garen goed zichtbaar en het geeft dit product een nog duurzamer uiterlijk.

Klant: Gemeente Haarlemmermeer
Ontwerp: buro Walkie Talkie (burowalkietalkie.com)
Oplage: 150 exemplaten
Formaat: 170 x240 mm (gesloten boekblok) 520 x 240 (open boekblok)
Druk: het omslag en uitklappers zijn in offset gedrukt op een Heidelberg XL75.
Het binnenwerk is digitaal gedrukt op een HP 7500.
Papier: de cover van het boek is gedrukt op Olifantsgras papier 250 grams.
Het binnenwerk is gedrukt op Olifantsgras 100 grams.
Eindafwerking: genaaid gebrocheerd met open rug en gekleurd garen.

Geef een reactie